Logo da.designideashome.com

OccupyGezi Architecture Af Herkes Icin Mimarlik

Indholdsfortegnelse:

OccupyGezi Architecture Af Herkes Icin Mimarlik
OccupyGezi Architecture Af Herkes Icin Mimarlik

Video: OccupyGezi Architecture Af Herkes Icin Mimarlik

Video: OccupyGezi Architecture Af Herkes Icin Mimarlik
Video: MİMARLIK HERKES İÇİN 2023, December
Anonim

#OccupyGezi Arkitektur af Herkes Icin Mimarlik

Tyrkiske arkitekter opretter linjetegninger af protesthyller og strukturer efter den nylige besættelse af Istanbuls Gezi-park.

Image
Image

Midlertidig bibliotek

Tusinder af borgere gik på gaden tidligere i denne måned for at deltage i en af Tyrkiets største anti-regerings demonstrationer i årtier og den almennyttige organisation Herkes Icin Mimarlik - som oversættes som Architecture For All - har siden iværksat et arkiv med fotografier og tegninger, der dokumenterer provisoriske krisecentre, telte og andre midlertidige strukturer, der er blevet konstrueret.

Protesters telt

"Protesterne i Istanbul tydede på en enkel ting for arkitekter, " skriver organisationsmedstifter Yelta Köm på Tumblr-siden til projektet. "Vi har brug for nye definitioner på arkitektur i situationer, hvor arkitektur fjernes fra arkitekter."

Protesters telt

Han fortsætter: "Hver unik struktur, som vi støder på i gaderne og Gezi Park, har sin egen in-situ design og implementeringsproces. Dokumentation af disse midlertidige strukturer er meget vigtig for yderligere undersøgelse under hensyntagen til deres begrænsede livscyklus."

Barricade Kazanci

En scene til højttalere, en barrikade lavet af bænke og et fælles spisebord er allerede inkluderet i arkivet, og Herkes Icin Mimarlik beder om flere indlæg.

Barrikade

"Vi vil virkelig dokumentere så meget som muligt, " siger teamet. "Mens vi tegner, hvad vi kunne finde, er vi også åbne for bidrag fra alle."

Fælles tabel

Demonstrationerne begyndte i sidste måned efter et brutalt politiangreb for at fjerne en lille gruppe, der protesterede til nedrivningen af Gezi Park for at gøre plads til et nyt indkøbscenter.

Speaker's point

Se flere historier om arkitektur i Tyrkiet »

Her er nogle flere oplysninger fra Herkes Icin Mimarlik:

Som Herkes icin Mimarlik (Arkitektur for alle), tror vi på deltagende arkitekturprocesser. De ting, vi så i Gezi Park, var virkelig imponerende eksempler på begivenhedsarkitektur, og vi blev naturligvis opfordret til at dokumentere disse unikke ting.

Atatürk Kulturcenter dækket af protestplakater

Vi har kæmpet med dette projekt, siden det blev offentliggjort. Vi startede med workshops, hvor vi drøftede administrationens påstande om, at pladsen og parken ikke tjener deres formål som et offentligt rum. Workshoppen fødte ugentlige 'Gezi Park Festivals'. Vi offentliggjorde begivenheden via sociale mediekanaler, inviterede musikere, dansere og performancekunstnere; organiserede workshops og spil, der ville tiltrække folk. Mens 50 mennesker deltog i 1. festival, steg vores popularitet hurtigt, og den 5. festival modtog mere end 500 mennesker. Med festivalerne forsøgte vi at vise for folk, der brugte Taksim-pladsen, men aldrig gik forbi parken, at Gezi Park er et beroligende sted at tilbringe tid. Desværre var vores festivaler ikke nok til at stoppe ødelæggelsesprocessen, så vi startede en online andragende for at redde parken, der anmodede om en åben og demokratisk designproces. Vi prøvede alt for at starte en dialog, men lykkedes aldrig. I meget lang tid havde vi drømt om en opposition, der kunne stoppe ødelæggelsen. Det mirakel skete. Siden de første dage af protesterne var vi alle spredt rundt i Istanbul's gader. Vi kommunikerede gennem vores mail- og watsapp-gruppe. De følgende dage fokuserede nogle af os på online-projekter, der kunne hjælpe modstanden.

Protesters telt

Vi vil virkelig dokumentere så meget som muligt. Vi forsøgte at oprette en åben database. Mens vi tegner, hvad vi kunne finde, er vi også åbne for bidrag fra alle.

Mens vi var i parken, prøvede vi at fotografere, hvad vi troede kunne være interessant. Vi oprettede også en pulje til fotos fra Facebook og Twitter. Det, vi er interesseret i, er brugen af skrotmaterialer, in-situ designløsninger. Det er også spændende at se, hvordan disse strukturer bliver en del af samfundet der og accepteres.

Barrikade

Vi definerer altid arkitektur med arkitekter. Men Gezi Park var en atmosfære, hvor alle paradigmer, som vi var vant til, er flyttet til noget andet. Vi ved ikke, hvad der er den nye definition, måske vil der være mange flere definitioner. Vi søger måske en ny, men vi ved, at denne nye definition vil blive formet af mennesker, ikke kun arkitekter.

At skabe en kollektiv hukommelse er virkelig vigtigt, når regeringen prøver at glemme alt. Livscyklussen for disse strukturer var virkelig kort, så vi var nødt til at dokumentere dem. Vi tror, det er en måde at passive modstand på. Vi husker fortsat, hvad der skete i Taksim. På en måde fusionerede vi praksis og protest ved at bruge arkitektur som et værktøj til kritik. Vi ønsker at offentliggøre efter alle disse fremskridt.

Speaker's point

Anbefalet: