Logo da.designideashome.com

Den Sidste Moderne Monumentfabrikant Er Forbi Med IM Peis Død

Indholdsfortegnelse:

Den Sidste Moderne Monumentfabrikant Er Forbi Med IM Peis Død
Den Sidste Moderne Monumentfabrikant Er Forbi Med IM Peis Død

Video: Den Sidste Moderne Monumentfabrikant Er Forbi Med IM Peis Død

Video: Den Sidste Moderne Monumentfabrikant Er Forbi Med IM Peis Død
Video: I M Pei The Louvre 2023, Oktober
Anonim
Image
Image

Med IM Peis død er den sidste af de moderne monumentfabrikanter gået

Med overgangen til store moderne arkitekter som IM Pei og Kevin Roche bliver monumental arkitektur mindre relevant for nutidens samfund, siger Aaron Betsky.

Jeg hørte en historie for et par år siden om den sene IM Pei. Arkitekt Sandi Pei, en gammel familieveninde, fortalte mig, at hans far foretog en pilgrimsrejse til Taliesin West, hvor jeg bor og underviser, for at møde Frank Lloyd Wright.

Efter at have kørt over landet trak han sig op til Wrights "vintercamping", kun for at få Wrights irske ulvehunde til at springe over sin bil, bjælke og snarling. Han vendte sig om og mødte aldrig mesteren.

Det ser ud til at være et passende billede til at huske IM Pei, nogen, der respekterede traditionen og forsøgte at fortsætte det på sin egen måde, men som var beskeden i både hvordan han gjorde det og i sin personlighed og holdt sig væk fra konfrontation.

Hvis Wright udstråede karisma og forkælet sig i uendelige eksperimenter, og hvis yngre arkitekter hver især arbejdede hårdt for at skabe deres egen stil, mens de gjorde oprør mod deres forældre, søgte Pei at lave enkle ting, der alligevel stræbte efter hans version af arkitektonisk mestring.

Pei respekterede traditionen og forsøgte at fortsætte den på sin egen måde

Der er mere end tabet af en arkitekt her. Med Peis død er den sidste af de moderne monumentfabrikanter forbi. Den ene efter den anden er de mestre (alle mandlige), der opdaterede tanken om at designe strukturer til vigtige institutioner, ved at udtænke en nedstrippet tilstand, døde.

Pei overlevede ikke kun de fleste af sine kammerater, men også de fleste af de postmoderne arkitekter, der bragte et lettere og mere irreverent touch til en sådan opgave.

Peis bedste arbejde var som Kevin Roche, hvis død foregik for Pei for bare et par måneder siden. Det gentænkte essensen af det klassiske monument - stort, imponerende, hierarkisk i sin facade og plan, sammensat af materialer som sten og elementer som søjler, der stod uden for de regelmæssige cyklusser i hverdagen.

I stedet reducerede disse arkitekter monumentet til blokke, som de skar, finslipte, skiver. Det åbnede dem for kompleksiteten i samfund og steder uden for hvad disciplinens traditioner vidste, hvordan man skulle rumme.

I Peis værk blev en pyramide til glas og var ikke som originalen en grav, men dens modsatte, en indgang for en massepublikum, der gjorde varerne opbevaret i det omgivende monument tilgængelige.

Disse arkitekter reducerede monumentet til blokke, som de skar, finslipte, skiver

John Russell Pope's tempel til høj kunst, National Gallery of Art i Washington DC, modtog en tilføjelse lavet af skår, der sprang rundt om en åben gårdsplads med flere stier og udsigt til gallerier, der er mere fleksible end hovedbygningens juvelkasser.

Peis evne til at manipulere monumenter arbejdede også med at forsterle hverdagen: lejlighedsbygninger, han designede tidligt i sin karriere for udvikleren William Zeckendorff, blev solide gitter. De stod som beboede stel i forvirringen af Manhattan.

Det bedste af hans senere skyskrabere, såsom John Hancock Tower, hvis hoveddesigner var hans mangeårige partner Harry Cobb, blev et glasprisme, der reflekterede og drikker i Boston, der udfoldede sig omkring dens trekantede form.

Hvis Peis bygninger for det meste var urbane, var Kevin Roches største bidrag i forstæderne. Han var i stand til at åbne virksomhedskontorkomplekset derude med atria og åbne planer, mens han lavede strukturer for virksomheder som Union Carbide til moderne ækvivalenter af palladiske villaer eller templer sprængt i stort omfang.

Hans små kunstbygninger, såsom School of Art for Wesleyan University i Connecticut, var lige så fragmenterede og alligevel lige så solide som Peis og lige så effektive. Hans Ford Foundation Building i New York udhulede den store institution og gav den et grønt hjerte.

Pei og Roche's arbejde såvel som Aldo Rossi i Europa og Kenzo Tange i Japan, for at nævne et par af deres jævnaldrende, tjente alle som korrektiver til både opløsningen af monumentet i 1950'erne og 1960'erne og er vidunderlig bevarelse i nyt brutalisme.

Ved at kombinere en bevidsthed om, at vi har brug for bestemte fokuspunkter, ankre og samfundscentre, der er større end livet i både skala og design, med en erkendelse af, at vi også ønsker, at sådanne bygninger skal åbne op for os alle, uanset vores kulturelle baggrunde, vores evner, eller vores smag, de brugte de to strategier for abstraktion og fragmentering til stor effekt.

Hvad de imidlertid ikke gjorde, var at skabe en skole eller have en effekt i disciplinen ud over deres eget arbejde. På mange måder var deres arbejde slutningen af linjen, ruiner, der blev efterladt i den sene modernitets jungel. De underviste ikke, og ikke mange mennesker prøvede at efterligne deres design. De blev også umoderne og i slutningen af årtusindskabet var meget af deres kommissioner tørret ud.

Roche forsøgte at kæmpe tilbage gennem uheldige forhandlinger til postmoderne hentydninger, men Pei trak sig tilbage i oprettelsen af et par juveler af bygninger, såsom det lille museum, han designet til Suzhou, Kina. Hver enkelt var specifik og upåklagelig detaljeret, delikat i omfang og alligevel imponerende i sin virkning.

Pei overlevede også næsten hele den næste generation, der reagerede på en sådan alvorlig indsats med finurlig, udtryksform og endnu yderligere fragmentering.

Senest mistede vi Stanley Tigerman, hvis irreverenshed maskerede en dedikation til at skabe seriøs form, plan og mening i bygninger, der spænder fra biblioteker for blinde til holocaustmuseer og mindesmærker.

Forestillingen om at fremstille monumenter synes forældet

Pei overlevede endda Philip Johnson, manden, der spillede domstol til sin næsten kongelige elegance.

Hvad er arven efter mænd som Pei og Roche? Bestemt en æra med hvide mænd, der regjerer over erhvervet, bør komme til ende, selvom det ser ud til at hænge på med en vedholdenhed, der er både overraskende og foruroligende. Visst forestillingen om at lave monumenter, der er bestemt til at vare og appellere til alle, virker lige så forældede som "stort telt" politiske partier eller etableret religion.

Ideen om, at vi skal have fokuspunkter for vores kultur, og at de skal repræsentere værdier, der udholdes - og dermed at deres hjem skal være monumenter - synes at være vanskelig at forsvare i en verden af kontinuerlig forandring, opdeling og tvivl.

Steven Holl, Tod Williams og Billie Tsien, Frank Gehry, Peter Zumthor og Arata Isozaki, for blot at nævne nogle få aktive designere, prøver at holde denne tradition i live. Men deres strukturer er revet fra hinanden, både bogstaveligt og metaforisk, af behovet for at være åben og pluralistisk, af begrænsede budgetter og måske af deres egen selvtillid.

Anbefalet: