Logo da.designideashome.com

Hvad Er Radikal Arkitektur I Klimaændringsperioden? Spørger Phineas Harper

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er Radikal Arkitektur I Klimaændringsperioden? Spørger Phineas Harper
Hvad Er Radikal Arkitektur I Klimaændringsperioden? Spørger Phineas Harper

Video: Hvad Er Radikal Arkitektur I Klimaændringsperioden? Spørger Phineas Harper

Video: Hvad Er Radikal Arkitektur I Klimaændringsperioden? Spørger Phineas Harper
Video: The Movie Great Pyramid K 2019 - Director Fehmi Krasniqi 2023, Oktober
Anonim
Image
Image

Vi ser en hidtil uset mobilisering af arkitekter i kampen mod klimaændringer

Når arkitekter ændrer deres måder som reaktion på global opvarmning, spørger Phineas Harper: hvordan ser radikal arkitektur ud i en æra med klimaændringer?

En hel række Stirling-prisvindende arkitekturpraksis har erklæret en nødsituation som reaktion på hurtigere klimaændringer. På baggrund af et "paradigmeskifte" afslørede de 11 løfter om at bringe arkitektonisk praksis på linje med planetariske grænser og opfordrede andre britiske designere til at tilmelde sig.

Og ikke før tiden. Den britiske regering vurderer, at det byggede miljø udgør næsten 47 procent af drivhusgasemissionerne. Arkitekturens potentiale til at føre kampen mod global opvarmning til dags dato er kun blevet matchet af dens manglende mulighed for at gøre det.

Mange kommentatorer har spundet Arkitekter erklærer som blot dydssignalering og peger på nogle af de grundlæggende firmaers dårlige status på økologisk konstruktion. Endnu kun to uger senere har over 400 praksis tilmeldt sig, mens arkitektstuderende har lanceret en parallel erklæring. Vi ser en hidtil uset mobilisering af arkitekter i kampen mod klimaændringer.

Løfter og sexede websteder er en ting, men at kanalisere momentumet bag disse hårde ord til en meningsfuld forandring er en anden. De 11 løfter er solide første skridt og udgør en markant reformeret vision om bypraksis, men i sidste ende kommer det ikke under det omfattende paradigmeskifte, som deres forfattere insisterer på, er nødvendigt.

De æstetiske og materielle muligheder for en ny økologisk arkitektur kunne være usædvanligt rige

Hvad kunne gå videre? Hvordan ville en mere radikal arkitektonisk reaktion på en æra med en krisesituation se ud? Hvad ville det betyde, at designere, bygherrer, kommissærer og brugere af bygninger stiger til en sådan nødsituation med holistiske kulturelle og økonomiske såvel som tekniske ambitioner?

Dette er de mest overbevisende spørgsmål, som byudøvere står overfor i dag.

De æstetiske og materielle muligheder for en ny økologisk arkitektur kunne være usædvanligt rige og føre til en international kunstnerisk og politisk renæssance ikke mindre dybtgående end modernismens fremkomst.

At udforske dette potentiale vil betyde, at konventionerne i den moderne bygningsindustri opvejes og udfordre modtaget visdom, fra bymorfologi til materialevalg. I fortiden har for eksempel arkitekter ofte retfærdiggjort specificering af materialer med højt indkapslet kulstof ved at beregne en bygnings bygningsrelaterede emissioner gennem hele dens levetid - en formel, som ligesom mange andre muligvis skal genopfinde.

Argumentet går ud på, at høje emissioner på dag 1 er en værdifuld investering, hvis projektet er så robust, at det kan stå i årtier. Bygninger, der beskæftiger tusinder af tons beton, kan derfor beskrives som "bæredygtige" med den begrundelse, at de måske kan spises til at vare i hundrede år eller mere. Denne logik forekommer rimelig til pålydende, men den er faktisk en farlig fantasi.

Som det er blevet klart i IPCCs nylige rapport, at det at ramme et økologisk vippepunkt i de næste 12 år kunne udløse en række multiplikatoreffekter, hvilket betyder, at den absolutte prioritet for emissionstunge økonomier skal begrænse drivhusgasemissionerne nu.

Vi kan ikke længere tænke på gasser, der udsendes under konstruktionen som spredt over en bygnings brugslevetid - der er nok ikke nok tid.

Hvad ville det betyde at omfavne stråtag og andre plantebaserede og naturlige materialer med kraft?

Konsekvenserne af dette for byggeriet er dybe. Holdbare vægge kan ikke længere komme på bekostning af højt udformet kulstof, uanset hvor robuste de er. Levetid, hårdtarbejdning, soliditet - de forførende værdier, som vi traditionelt har påberåbt os med så mange materielle strategier, kan muligvis opgives, da vi udforsker en radikalt anderledes taktik for langt mindre holdbare bygninger, der kræver langt mere reparation.

Dette ville kræve et seismisk kulturelt skift i idriftsættelse af bygninger.

Mange klienter har en patologisk frygt for udsættelse for løbende reparationsforpligtelser. Materialespecifikationer fremstilles regelmæssigt udelukkende for at reducere vedligeholdelsesbehov - grønne områder er brolagt, vinyl lægges over tømmergulve, asfalt hældes på brosten osv.

At aktivt omfavne vedligeholdelse snarere end at undgå det, ville betyde en havændring i den materielle kultur for konstruktion og en omvurdering af vagtmesterskabet.

Stråtagning var for eksempel engang en udbredt tagteknik med god termisk ydeevne, hyper-lav miljøpåvirkning og forførende skulpturelle kvaliteter. Alligevel specificeres stråtag i dag ikke kun sjældent, men erstattes aktivt, da dets behov for lejlighedsvis reparation gør det upraktisk i øjnene på vores holdbarhedsbesatte kultur.

Hvad ville det betyde at genoverveje denne holdning, omfavne stråtag og andre plantebaserede og naturlige materialer med kraft, ikke på trods af deres behov for vedligeholdelse, men på grund af det?

For at reparere biosfæren er vi muligvis nødt til at overveje reparationen af arkitektur først

En mulighed er at tænke i den borgerlige skala. Væggene i Malis store moske af Djenné (hovedbillede), der blev genopbygget i 1907, er peber med toron, fremspringende bundter af rodierpalmestokke. Disse dekorative stolper er faktisk også permanente stilladser, der årligt bruges til at reparere mudderfasaden. Toronens dualitet - både ornament og udtryk for reparation - er en rig søm, som også findes andre steder i den bredere designhistorie.

I Japan er boroteknikken en måde at reparere tøj på evigt. I løbet af Edo-perioden blev boro almindelig blandt bønder, der omhyggeligt reparerede deres beklædningsgenstande med ekstra tekstilskrot og overleverede dem gennem generationer, indtil de lignede et tæt lappearbejde. En anden japansk præcedens er kintsugi, kunsten at reparere brudt keramik med lak støvet med guld.

Thatch, Djenné, kintsugi og boro fejrer konstant reparation og igangværende materialhistorie. Beklædningen er aldrig færdig. Bygningen er altid i flux.

Hvad ville det betyde at anvende disse filosofier på moderne bygningsvedligeholdelse, så reparationshandlinger værdsættes og udtrykkes formelt?

Image
Image

Lloyds Building viser, hvordan infrastruktur kan blive en arkitektonisk funktion

Der er måske en lektion der kan overraske overraskende fra high-tech. De glasfacader, der er specificeret i skinnende tårne over hele verden, behøver ikke udskiftes ofte, men de kræver regelmæssig rengøring. I hænderne på de bedste højteknologiske arkitekter blev vinduesrensningsinfrastruktur sprudlende arkitektoniske træk såsom de dybe blå kraner, der ligger på Lloyds Building af Richard Rogers. Hvis high-tech kan formulere rengøring som arkitektur, hvilke nye former og arkitektoniske anordninger kan der udgøre en arkitektur af vedligeholdelse?

Den nederste linje er enkel. Studierne, der er tilsluttet Arkitekter erklærer, stemmer. Dette er en nødsituation, og omdannelsen af nutidig bypraksis er en presserende, da det er et spændende projekt. Muligheden for radikalt at reducere emissionerne, mens man udforsker nye arkitektoniske former og filosofier, er enorm og fristende.

Anbefalet: