Logo da.designideashome.com

Lokalbefolkningen I Venedig Føler Sig Stadig Mere Ude Af Samtalen, Siger James Imam

Indholdsfortegnelse:

Lokalbefolkningen I Venedig Føler Sig Stadig Mere Ude Af Samtalen, Siger James Imam
Lokalbefolkningen I Venedig Føler Sig Stadig Mere Ude Af Samtalen, Siger James Imam

Video: Lokalbefolkningen I Venedig Føler Sig Stadig Mere Ude Af Samtalen, Siger James Imam

Video: Lokalbefolkningen I Venedig Føler Sig Stadig Mere Ude Af Samtalen, Siger James Imam
Video: MUS samtalen 2023, Oktober
Anonim
Image
Image

Lokalbefolkningen i Venedig føler sig i stigende grad uden for samtalen

Da David Chipperfield begynder den næste fase af restaureringen af Procuratie Vecchie på Piazza San Marco i Venedig, spørger James Imam, om arkitekter kan redde byer, der anstrenger sig for at tackle det stigende turistantal.

David Chipperfields restaurering af Procuratie Vecchie er en solidaritetserklæring med Venedigs beboere. Byen er belejret af horder af besøgende, og lokalbefolkningen opgiver lagunen for fastlandet. Nu har Chipperfield lovet at "returnere bygningen til folket som et sted at elske og en font af inspiration". Så kan arkitekter hjælpe med at redde byer, der knækker under turismen?

Rekord 60.000 besøgende ankommer nu dagligt til Venedig. Til gengæld flytter lokalbefolkningen, efterhånden som huspriserne spiraler og menneskelig overbelastning bliver kvalt. Byrådets forsøg på at dæmme op for turister ved at indføre turnstiles og skatter har været meningsløse. Tidligere denne måned gik 5.000 rasende beboere på gaden, efter at et 65.500 ton løbsk krydstogtskib kolliderede med en færge, hvor de blev såret mindst fire.

Byer andre steder er på lignende måde ramt. Barcelona er nu vært for 30 millioner turister om året (10 millioner mere end Venedig). Og i Brugge, "Nordens Venedig", har bymyndighederne vedtaget foranstaltninger, der begrænser bevægelsen af krydstogtskibe. Det er klart, at lektioner indsamlet fra Venedig kunne have en bredere relevans.

Som et potentielt symbol på byens vilje til at leve er Procuratie Vecchie, med dens ikoniske 172 meter lange buede kolonnade, der overspænder hele nordsiden af Piazza San Marco, en fremtrædende. Det blev bygget i 1538 for at huse Doges mest senioradministratorer, før forsikringsselskaberne Generali besatte dem fra 1832 til 1980'erne. Bygningerne har været ubrugt siden da og er blevet lukket for offentligheden gennem deres 500-årige historie.

Som et potentielt symbol på byens vilje til at leve er Procuratie Vecchie en fremtrædende

Generali åbner dem nu som arbejde og offentlige rum med en planlagt leveringsdato 2021. De første to etager vil huse kontorer til Generali og andre virksomheder, mens den tredje er en base for Human Safety Net - Generalis nye velgørenhed, og vil også indeholde et auditorium og udstillingsrum.

Chipperfields team startede arbejdet med strukturen i 2017, og har nu fået tilladelse til at starte hovedparten af renoveringen. Selvom Generali GCEO Philippe Donnet har undgået spørgsmål om omkostningerne ved projektet, har han gentagne gange understreget, at Generali "skaber noget, der ikke er afhængigt af turisme".

Hans kommentar belaster en stærk følelse af formål og klokkeslæt med de nylige opfordringer i arkitekturverdenen for stort socialt ansvar. Ved sidste års Venedig arkitekturbiennale foreslog kuratorerne Yvonne Farrell og Shelley McNamara temaet "Freespace", hvor de bad arkitekter om at "gå ud over det visuelle" og "bevæge offentligheden" ved at inkludere dem i dialogen.

Uanset om det er forsætligt eller ej, føltes dette relevant for Venedig, hvor skødesløse nybygninger som Santiago Calatravas håbløst upraktiske Ponte della Costituzione og det rundpoloriserede cuboid Hotel Santa Chiara nu kaster byen.

Renoveringer er ofte lige så problematiske med dydige projekter som den nygotiske Casa dei Tre Oci på øen Giudecca (genåbnet af kulturfonden Fondazione di Venezia som fotografigalleri i 2012) og det 16. århundrede Ca 'Tron (genåbnet to år siden efter en konkurrence afholdt af arkitekturuniversitetet IUAV) undtagelser fra reglen. Oftere forvandles historiske bygninger til hoteller.

I Venedig er skødesløse nybygninger som Santiago Calatravas håbløst upraktiske Ponte della Costituzione og det rundpoloriserede kuboid Hotel Santa Chiara nu forsøget i byens centrum

Lokalbefolkningen føler sig i stigende grad uden for samtalen. Byrådet har bedt lokalbefolkningen om forslag til, hvordan man kan genudvikle det stort set nedlagte Arsenale-område på 45 hektar. I 2016 offentliggjorde Forum Futuro Arsenale, en alliance af beboerforeninger, velundersøgte forslag, men disse er ignoreret.

OMA's genudvikling af Fondaco dei Tedeschi i 2016 gjorde, at den overdådige tidligere tilflugt for tyske købmænd blev til et deluxe-indkøbscenter for velhavende turister. Modstand fra grupper som Italia Nostra Venezia mod den planlagte introduktion af rulletrapper og et tagvindue, som blev anset for at skade bygningens æstetik, kom ikke særlig langt.

Troen på Venedigs evne til at hoppe tilbage er ebbet. Sidste december åbnede Fondazione di Venzia M9, Italiens første digitale museum, i Mestre fastland snarere end det historiske centrum. Projektet 110 mio. EUR, der kaldes en "mikrosmart by", sigter mod at udløse byfornyelsen af det postindustrielle byområde. Når han talte på tidspunktet for lanceringen, sagde Foundation-præsident Giampietro Brunello, "realistisk vil Mestre blive stadig vigtigere for administrationen og koordineringen af hele byen".

Troen på Venedigs evne til at hoppe tilbage er ebbet

Det 10.000 kvadratmeter store Sauerbruch-Hutton-designede centrum indeholder et kloster fra det 16. århundrede, en gammel fabrik og nye bygninger, mens det centrale, objektive museum fortæller italiensk 1900-talshistorie gennem VR-beskyttelsesbriller, hologrammer og fordybende miljøer; der er også et detailcenter for innovative virksomheder. Alligevel har der været en alarm om, at museet falder godt bag sit mål om at trække 200.000 årlige besøgende.

Fokus skal vende tilbage til det historiske centrum, hvor mere kan gøres for at koordinere byens unikke væv af akademiske institutioner, beboerforeninger, filantroper, velgørende fundamenter og rig kulturarv til større gavn.

Udfordringerne med Chipperfield-projektet er enorme. For at forbedre tilgængeligheden og permeabiliteten har han gennemgået bygningens design ved at tilføje nye trapper og føre lange passager gennem tidligere separate lejligheder og omdanne den lodrette struktur til en vandret.

Samtidig har han beskyttet de finere detaljer, der danner bygningens mangefacetterede identitet. Strenge regler i Venedig betyder, at materialer, der bruges i bygningen, kun kan udskiftes, når de er uoprettelige. Samlet murværk vil blive pudset og hvidkalket snarere end udskiftet. Ved at trække elektrik og sprinklersystemer gennem interne spor, vil forstyrrelser i antikke materialer blive minimeret.

Fokus skal vende tilbage til det historiske centrum, hvor der kan gøres mere for at koordinere byens unikke institutionelle væv

Chipperfields store erfaring med følsomme steder betyder, at han er godt forberedt til denne opgave, men Procuratie Vecchie, hvor improviserede ændringer er foretaget gennem fem århundreder, er særlig kompliceret. Bygningens identitet er rigvis lagdelt: i et rum skaber lyse freskomalerier og pyntepynt en interessant kontrast med vinduer, der bærer Generali-insignierne.

Renoveringen i Chipperfield viser, at når man styres intelligent, kan der gøres reelle fremskridt på trods af sådanne projekter iboende kompleksiteter. På pressekonferencen var det tydeligt, at potentielt antagonistiske konsulentarbejdere, rådgivere, ejendomsmæglere og arkitekter har gjort reelle fremskridt gennem delt drev og en kompromisvillighed.

Dog mener Chipperfield ikke, at denne bygning eller endda arkitektur kan redde Venedig.”Det er et spørgsmål til politik,” fortalte han mig. "Arkitektur er kun så nyttig og levedygtig som politiske beslutninger. Det egentlige spørgsmål er, hvordan holder du lejen lav og leverer infrastruktur og faciliteter? Det er udfordringen for alle marginale dele af Europa."

Anbefalet: