Logo da.designideashome.com

Design Kan Ikke Løse Alle Vores Problemer, Siger Christine Murray

Indholdsfortegnelse:

Design Kan Ikke Løse Alle Vores Problemer, Siger Christine Murray
Design Kan Ikke Løse Alle Vores Problemer, Siger Christine Murray

Video: Design Kan Ikke Løse Alle Vores Problemer, Siger Christine Murray

Video: Design Kan Ikke Løse Alle Vores Problemer, Siger Christine Murray
Video: Кэтрин Шулц: Не жалейте о сожалениях 2023, Oktober
Anonim
Image
Image

Design kan ikke løse alle vores problemer, så stop med at foregive, at det kan

Designere er måske ikke i stand til at redde verden af sig selv, men de skal hjælpe med at afværge samfundsproblemer og den truende klimakrise, siger Christine Murray.

Designere, ved du, hvad dit problem er? Du ved bare ikke, hvornår du skal stoppe. Du skal bare designe blodige alt. Du får et stykke by til at planlægge og tænke over hver tomme. Men det er ikke det, jeg kalder en by, det er en petriskål.

Historien razes, ukrudt sprøjtes, graffiti vaskes, hjemløs spik, teenagere spredt af mygealarmer, bænke besat og stole boltet til jorden, med udvalgte mennesker insemineret på plads.

Din tro på overherredømme af design og dets "løsninger" sætter dig i liga med doktor Frankenstein: jo mere du simulerer livet, jo mere uhyggelig bliver din skabelse. Din disponering for at pålægge design "løsninger" på alt, hvad du berører, fremmedgør, når det skulle omfatte. Du er ikke Midas; dette er ikke guld.

Din tro på overherredømme af design og dets løsninger sætter dig i liga med Doctor Frankenstein

Et øjeblik var vi med dig. Vi holdt vores iPhones og Muji-toiletbørster og følte, at de gjorde os til bedre mennesker - inden den skærmøyede ensomhed, der blev sat ind, plastikpanikken, lagom og hygge-tilbageslag.

Men nu kan vi, som Greta Thunberg og Alexandra Ocasio-Cortez, lide din medvirken til at fremstille stadig flere stole, rive køkkener, bygge glashuse, beton og forbrug til forbrugs skyld.

I denne uge døde en syg verdens svulmere - en 17-årig i Frankrig døde af varmeudmattelse efter at have hoppet i en pool; muslinger uden for Californiens kyst stegt i deres skaller; Spanien brænder igen.

Jeg ved, hvad du tænker - det er ikke kun vores skyld, vi handler ikke alene, vi har brug for at tjene til livets ophold … Og du har ret: systemet er medskyldigt, forbrugeren er medskyldig sammen med udviklere, ingeniører, landskabskonsulenter og planlæggere. Hver med din egen dagsorden; måske gode intentioner - men endda doktor Frankenstein troede, at han skabte noget smukt.

Den anden dag drak jeg kaffe med min ven Danny Michael Ball, en neurovidenskabsmand, der studerede, hvordan sindet kortlægger byrummet. Han var en dreng fra arbejderklassen fra London, og han sagde, se på, hvad de har gjort med mit kvarter (Bermondsey). De tog vores lokale pub, malede den sorte og opkrævede to pund mere pr. Halvløg øl.

Et elskeligt idiosynkrasier af et sted bliver næsten aldrig gemt af dets designere eller udviklere - de er bevaret af samfundsledet protest

"Fint, hvis du er nødt til at gå rundt i fornyede steder, men skal du ændre alle ting? Kan du ikke overlade noget til lokalbefolkningen?" spurgte Ball. "Du tror måske, at det bare er en lort pub, men det var vores lort pub."

Og så - fordi dette problem er globalt - sagde min ven fra New York, opsøgt af Hudson Yards,”Vi er alle stadig bare i chok over, at du kunne bruge så mange penge, tjene noget så stort og levere noget, der meningsløst og irrelevant for lokalbefolkningen."

Et elskelige idiosynkrasier ved et sted bliver næsten aldrig gemt af dets designere eller udviklere - de er bevaret af samfundsstyret protest eller måske budgetmæssige begrænsninger. Men hvor der er penge, er der lidt tilbageholdenhed med hvidkalk. Den smukke drøm om modernistisk effektivitet har ført til, at et mareridt intet sted kryber fra den ene varme investeringszone til den næste. Sjældenhedens glæde; Notopias march.

Modernismen lykkedes ikke at opbygge Utopia, og alligevel går designere videre og ignorerer det stærkere råb af samfund, der ikke ønsker at leve i en maskine

I Emma Wires nye bog, Make Some Space: Tuning Into Total Refreshment Center, skriver hun om, hvordan nogle børn placerede et musiksted og udløste en helt ny London-jazzscene. Warren siger, at kultur har brug for "egen infrastruktur", hvor borgerne finder en revne i byen og bygger sig ind i den. Men hvad nu hvis der ikke er nogen revner tilbage?

Vi forlader ikke tomme lagre liggende med døren åben i håb om, at nogen vil sætte sig ind i hinanden. Vi sælger det til WeWork og omdanner det til et samarbejdsområde: en hotellets lobby, hvor de velhavende arbejdsløse betaler gode penge for at læse deres e-mails, afholde møder og vent på opkaldet.

Modernismen lykkedes ikke at opbygge Utopia, og alligevel går designere videre og ignorerer det stærkere råb af samfund, der ikke ønsker at leve i en maskine. De ønsker at deltage i byen, som muligvis bliver rodet. De vil have dig til at respektere deres liv og oplevelse, deres opfindsomhed og talent. De ønsker at bidrage til dets fremstilling. Og de vil have, at nogle ting, der er tilbage, skal besætte, regne ud, sminke og reparere.

Stop med at afslutte ting, som du kun skal være kickstarting. Nå ud, men vent på gengældelse. Dit arbejde er ubesvaret: design, der påføres mennesker, er et luftkys.

Men misforstå mig ikke - designere, vi har stadig brug for dig. Vi har brug for din opfindsomhed. Fuck har vi brug for det. Udfordringerne for vores byer: ekstrem vejr, billig boligmangel, mental sundhedskriser, luftforurening - er tornede, sammenfiltrede spaghettisupper.

Dit arbejde er ubesvaret: design, der påføres mennesker, er et luftkys

Jeg har startet Festival of Place i håb om, at vi ved at få et virvar af smarte mennesker og fagfolk sammen, kan begynde at fjerne disse problemer og finde en vej fremad sammen. Design kan ikke løse alle vores problemer, så stop med at foregive at det kan.

Design kan ikke gøre det alene, men vi har også brug for en total redesign. Du er ofte den mest uddannede og erfarne person ved bordet. Vi har brug for din kreative tænkning og ekspertise - vi vil bare have, at du lytter til folket; at tjene; at samarbejde og stille spørgsmålstegn ved din egen æstetiske selvudryddelse.

Anbefalet: