Logo da.designideashome.com

Hvad Kunne Foster Bringe Til Sociale Boliger I Dag? Spørger Owen Hatherley

Indholdsfortegnelse:

Hvad Kunne Foster Bringe Til Sociale Boliger I Dag? Spørger Owen Hatherley
Hvad Kunne Foster Bringe Til Sociale Boliger I Dag? Spørger Owen Hatherley

Video: Hvad Kunne Foster Bringe Til Sociale Boliger I Dag? Spørger Owen Hatherley

Video: Hvad Kunne Foster Bringe Til Sociale Boliger I Dag? Spørger Owen Hatherley
Video: KAB-bolig - bedre boliger for alle 2023, Oktober
Anonim
Image
Image

Hvad kunne Foster bringe til sociale boliger i dag?

At Norman Foster ønsker at begynde at bygge sociale boliger igen efter 40 år er et tegn på, at meget af det muligvis er ved at blive bygget, siger Owen Hatherley.

I 1970'erne designede Foster et rådsbo for første og sidste gang. Beanhill, i Milton Keynes, blev udtænkt i de tidlige 1970'ere af det unge firma i den sidste periode, hvor mængden af rådhusbyggeri var i modstrid med det private marked.

Det var planlagt som et eksperimentelt arkigramtypeskema med sammenklæbte små huse i en uformel forstadslayout. Mangler på materialer og problemer på stedet førte til, hvad du finder der nu - spredte tinhuse med store, store uekte Tudor, hældte tag fastgjort i 1990'erne for at stoppe de uophørlige lækager.

I modsætning til andre Foster-projekter i England, der ikke er metropolitisk i 1970'erne - siger Sainsbury Center i Norwich, IBM i Portsmouth eller Willis Faber i Ipswich - det er unoteret og ikke listet. Efter denne visning er det tvivlsomt, om de var blevet bedt om at designe boliger igen - indtil nu.

Ved siden af de nylige rapporter, der viser en markant stigning i Rådets boliger færdiggørelser i Storbritannien kommer nyheden om, at Foster + Parners, i øjeblikket en klodestyrende arkitektonisk megacorp, planlægger at komme ind på det ikke-markedsmæssige boligmarked. Dette er ikke et tegn på socialt engagement - noget, der aldrig har været meget vigtig for Foster - men på grund af det faktum, at meget af det muligvis vil blive bygget snart. Så hvad kunne Foster bringe til sociale boliger i dag?

Efter sin sidste visning er det tvivlsomt, om de var blevet bedt om at designe boliger igen - indtil nu, det er

Ophævelse af lånekapaciteten på lokale myndigheder gør bygningen i stor skala mere plausibel, end den har været siden de tidlige 1980'ere. De smartere råd har oprettet skalfirmaer til at bygge direkte, hvilket helt sikkert er et svar på det faktum, at den tidligere politik med at få udviklere til at bidrage med procentdel af overkommelige boliger meget tydeligt ikke har haft nogen indflydelse på boligkrisen.

Handlingen er sporadisk, og undertiden er de nye rådhusboliger kun diskutabelt sociale (sparepunkt har efterladt de fleste lokale myndigheder i Storbritannien desperate efter kontanter, så de nye rådsudviklede boliger er sommetider som på den overdrevne Colville Estate i Hackney solgt på åbent marked).

Men i øjeblikket er markedet så åbenlyst dysfunktionelt, at selv den afvigende premierminister T heresa May har talt om bygning af rådsboliger, noget som de nye arbejderregeringer anså for at svare til trotskisme. I mellemtiden har 100-årsjubilæet for Addison Act, som gjorde massestyrets bygning muligt, ført til en stor fejring af rådsboliger. Dette er ofte kommet fra råd, der ellers har forsøgt at slippe af med deres lager så hurtigt og billigt som muligt.

Markedet er så åbenlyst dysfunktionelt, at selv den afgående premierminister Theresa May har talt om byggerådets boliger

Og det er ikke kun i England. I USA har en lignende boligkrise ført til krav om nye offentlige boliger - og det i et land, hvor ikke-markedsboliger har en ekstremt dårlig rep, og er endda blevet forbudt på forskellige punkter i større byer.

Så vi vil næsten helt sikkert se flere sociale boliger i de næste par år. Hvordan kan vi forvente, at dette ser ud?

Sociale boliger - ekstremt bredt set er boliger, der leveres uden for privat forretning, sommetider, men ikke altid, rettet mod mennesker, der ikke har råd til at komme ind på "stigen", bygget selv i dag, og det kommer i forskellige af former. Der er HLM-systemet i Frankrig, som sandsynligvis mest ligner det britiske rådsfordelingssystem, der hovedsagelig sigter mod arbejderklassesamfund.

Andre steder bygger ikke-markedsudbydere af boliger som boligforeninger og andelsselskaber stadig i nogen grad i de resterende sociale demokratier i Nordeuropa.

Det er faktisk bygget i langt større skala i Hong Kong og Singapore, som begge stadig domineres af masserådboliger. Dette er noget, der sjældent nævnes, når disse maritime bystater holdes op som eksempler på Storbritannien efter Brexit. (Dette er også en af grundene til, at varme penge fra østasien er voldelige i London, er at de er relativt hårdt reguleret derhjemme).

Systembyggede tårne i rækker er stadig normale, selvom de har standarder langt over fortiden

Det meste af dette sker uden input fra fashionable arkitekter - disse offentlige boligprogrammer for eksempel, løber helt parallelt med de fotogene baubler, der sigter mod at "sætte dem på kortet". Systembyggede tårne i rækker er stadig normale, selvom de har standarder langt over fortiden.

Omvendt vil du opdage, at arkitekttegnet sociale boliger i vest i dag overvældende består af småskalaudfyldning, hvilket afspejler den tuklede bedste praksis, at visuelt at skelne sociale boliger fra markedsboliger er uklokt. Dette glemmer, at "bygget af byen" kunne være et tegn på stolthed, som det var i Wien og London i det 20. århundrede, snarere end et skamke.

Det er sandsynligvis størstedelen af det i Frankrig, især i Paris, hvor reduktion af et skarpt kløft mellem centrum / periferi har været en prioritering af bystyret. Så de nye boliger kan ofte fortsætte en brudt gade linje eller nøje følge omfanget af dens forgængere på stedet; mere ambitiøst kan du finde Lacaton og Vassals ekstraordinære renoveringer og udvidelser af masseboliger - selvom bygninger i samme skala som disse goder aldrig ses.

Du finder også en meget lille mængde amerikanske eksempler, såsom dybest set velgørenhedsboliger i Bronx, et sjældent eksempel fra USA, hvis små lejligheder er en temmelig tvivlsom model, der antyder, at sociale boliger bør bygges til lavere specifikationer end private (20. århundrede) reformatorer gjorde oftere det modsatte).

Måske kan et firma som Fosters, der er dygtig til at skabe lufthavne på menneskeskabte øer eller strække viadukter over bjerge, kunne bruge deres færdigheder med fordel

Noget af dette er meget fine boliger. Noget som Sonnwendviertel i Wien, for eksempel med det integrerede grøntsagsmarked, sin biograf for beboere, de dejlige offentlige rum og de rummelige lejligheder, er en god model, hvor som helst at følge.

Men når vi har at gøre med steder, der har en boligkrise i omfanget af London eller New York, er ideen om, at sociale boliger skal være beskeden, skræddersyet og stille muligvis ikke nok. Dette er et kæmpe problem forårsaget af 40 års passivitet.

I det mindste i de større byer kan løsningen muligvis også være kæmpe, og muligvis brug for revolutionerende løsninger - indtil videre er det kun Peter Barbers forslag om en ring af nye rådhus, der strækker sig rundt i London, nær ved at acceptere, at boligkrisen vil ikke blive løst ved håndværk og derring-do.

Anbefalet: