Logo da.designideashome.com

Superstudio Medstifter Af Den Italienske Arkitekt Cristiano Toraldo Di Francia Dør

Indholdsfortegnelse:

Superstudio Medstifter Af Den Italienske Arkitekt Cristiano Toraldo Di Francia Dør
Superstudio Medstifter Af Den Italienske Arkitekt Cristiano Toraldo Di Francia Dør

Video: Superstudio Medstifter Af Den Italienske Arkitekt Cristiano Toraldo Di Francia Dør

Video: Superstudio Medstifter Af Den Italienske Arkitekt Cristiano Toraldo Di Francia Dør
Video: Superstudio à la mode 2023, Oktober
Anonim

Superstudio-medstifter Cristiano Toraldo di Francia dør i alderen 78 år

Cristiano Toraldo di Francia, den italienske arkitekt, der medstiftede det radikale arkitektur- og designfirma Superstudio, er død i en alder af 78 år.

Toraldo di Francia startede Superstudio i 1966 med Adolfo Natalini, mens han studerede ved Universitetet i Firenze. Derefter blev de sammen med Gian Piero Frassinelli, Alessandro og Roberto Magris og Alessandro Poli.

Superstudio hjalp med at starte Italiens radikale arkitektur og designbevægelse blandt avantgarden i 1960'erne og 1970'erne.

Toraldo di Francia fordømte modernismen

I 1966 samarbejdede Superstudio med Archizoom Associati for at skabe en farverig installation-som-manifest, der fordømte modernistisk arkitektur på Superarchitettura-showet.

"Superarchitettura er arkitekturen for superproduktion, superforbrug, superinduktion at forbruge, supermarkedet, supermanden, supergas, " erklærede grupperne på en plakat til showet.

Superstudios mest berømte værk, der blev produceret i 1969, var Kontinuerligt monument: en arkitektonisk model for total urbanisering, der forestillede sig en dystopisk fremtid, hvor et supernet kaldet Il Monumento Continuo dækkede verden. Serien med fotokollager var et angreb på byplanlægningsmetoder fra 1960'erne og modernismens forkærligheder for betonbokse.

Kampagne for bæredygtig byplanlægning

Han blev født i Firenze i 1941, studerede Toraldo di Francia arkitektur ved det prestigefyldte universitet i Firenze og udeksamineredes i 1968. Hans speciale, Holiday machine på den calabriske kyst, blev offentliggjort i Domus magasinet, og de tegninger, han producerede til at ledsage den, er siden erhvervet af Center Pompidou.

Med Superstudio kæmpede Toraldo di Francia for miljømæssig retfærdighed. Som studerende var de blevet radikaliseret ved Floden af Arno i Firenze i 1966, en katastrofe, der krævede 101 liv og delvis var forårsaget af byudvikling.

De var kritiske over for arkitekturens produktionsmetoder, og i de tidlige 1970'ere lavede de en serie film om de skadelige virkninger af konstruktion på miljøet.

Selvom Superstudio nægtede at bygge ud over installationer, blev deres politisk ladede arbejde udført i collager, tegninger, film - og endda møbler.

I 1968 lavede de Sofa Bazaar, en modulær halvcirkelstol med en høj ryg, der var polstret i falsk pels. Deres Quaderna 2600-bord med det overordnede hvide og sorte firkantede gitter - er stadig i produktion af Zanotta.

Toraldo di Francia designet offentlige værker efter Superstudio

Efter at Superstudio blev opløst i 1980 begyndte Toraldo di Francia at arbejde som arkitekt, først i Firenze og derefter senere i Filottrano med Lorena Luccioni, en arkitekt, som han giftede sig med i 1999.

I løbet af sin karriere designet Toraldo di Francia offentlige rum, tog- og busstationer, apoteker, klinikker og bushaver. Han designede også interiøret til Circumvesuviana-toget til Breda og udstillingsområdet til Maestri della Carrozzeria Italiana-showet i 2000 i Center Pompidou.

Hans mest kontroversielle solo-arbejde var La Pensilina di Santa Maria Novella, et bus- og taxaskydebåd i Firenze, der tjente monikeren Pensilina di Toraldo di Francia efter dens designer.

Kritikere sagde, at det var ude af kontakt med den nærliggende kirke i Santa Maria Novella fra det 15. århundrede, skønt Toraldo di Francias design henviste til sin usædvanlige mønstrede facade, og den blev demonteret i 2010 efter at være blevet en magnet for antisocial opførsel.

Anbefalet: